κοισπε

Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης
Τομέας Ψυχικής Υγείας Δωδεκανήσου

Κοινωνικοί Στόχοι

Επιχειρηματική

Στρατηγική

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Δημοσιεύτηκε: 10 Οκτωβρίου, 2024 - 09:49

Για το έτος 2024, το μήνυμα για την προάσπιση της ψυχικής υγείας είναι :
«Προτεραιότητα η ψυχική υγεία στον χώρο εργασίας».
(It is Time to Prioritize Mental Health in the Workplace).

Η εργασία είναι δικαίωμα και ιδανικά αποτελεί δείγμα ψυχικής υγείας όταν καλύπτει το παραγωγικό και δημιουργικό κομμάτι του εργαζόμενου και τον εντάσσει σε μια ομάδα που ενεργοποιεί και αναβαθμίζει τις κοινωνικές και ατομικές του δεξιότητες.
Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας αντιμετωπίζουν στην πλειοψηφία τους ταυτόχρονα και προβλήματα εύρεσης εργασίας ή προβλήματα στη διατήρηση της εργασίας τους.
Στις σύγχρονες κοινωνίες με τους εργαζόμενους να αποτελούν δείγματα αριθμητικά προόδου ή οπισθοδρόμησης μιας οικονομίας, η εργασία γίνεται εκλυτικός παράγοντας ψυχικών παθήσεων και οι ήδη διαγνωσμένοι με ψυχική νόσο είναι ανεπιθύμητοι στον εργασιακό χάρτη.
Η πίεση για παραγωγικότητα, οι ανταγωνιστικές σχέσεις στους χώρους εργασίας, η ρευστότητα και η αμφιβολία διατήρησης των σχέσεων εργασίας, η εκμετάλλευση των εργαζομένων, τα εξοντωτικά ωράρια, η μηχανική και τυποποιημένη επανάληψη των ίδιων δραστηριοτήτων, ο ελλιπής επαγγελματικός προσανατολισμός, η λάθος επιλογή επαγγέλματος και εργασίας γενικότερα, αποτελούν ένα μέρος των στρεσσογόνων παραγόντων που οδηγούν σε διαταραχή ή επιδείνωση της ψυχικής υγείας στους χώρους εργασίας.
Είναι απαραίτητο όλοι να βρισκόμαστε σε εγρήγορση για να αντιλαμβανόμαστε έγκαιρα και να προλαμβάνουμε τις ψυχολογικές κρίσεις στους χώρους εργασίας. Να στηρίζουμε και να δίνουμε χρόνο και χώρο στους εργαζόμενους ψυχικά ασθενείς. Πάνω από όλα να αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα στην αξιοπρεπή και δημιουργική εργασία, για την δουλειά που δεν θα είναι δουλεία αλλά ελευθερία έκφρασης και διοχέτευσης ενεργητικότητας και παραγωγικότητας.

ΚΟΙΣΠΕ
Τομέας Ψυχικής Υγείας Δωδεκανήσου.
Ο πρώτος Κοινωνικός Συνεταιρισμός στην Ελλάδα!


Η ιστορία του Κ.Θ.Λ.Σημαντικές στιγμές