κοισπε

Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης
Τομέας Ψυχικής Υγείας Δωδεκανήσου

Κοινωνικοί Στόχοι

Επιχειρηματική

Στρατηγική

Σημαντικές στιγμές

  • Ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός, εκ του γεγονότος ότι προηγήθηκε χρονικά από την ίδρυση όλων των υπολοίπων ΚΟΙΣΠΕ, κλήθηκε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της πρώτης εφαρμογής του νόμου 2716/99. Τα προβλήματα αυτά ήταν απόρροια της καινοτομίας του, της έλλειψης αντίστοιχων εμπειριών, της άγνοιας αλλά και εχθρότητας που επέδειξαν ορισμένοι απέναντι στο θεσμό των κοινωνικών συνεταιρισμών. Στην πορεία αυτή ο ΚΟΙΣΠΕ αποτέλεσε τον κυματοθραύστη των «παιδικών προβλημάτων» της κοινωνικής οικονομίας. Όλα αυτά τα χρόνια, οι εργαζόμενοι και η διοίκηση του συνεταιρισμού, με υπομονή και επιμονή, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, πίεσαν προς κάθε κατεύθυνση, παλεύοντας για την αυτονόητη, αλλά όχι δεδομένη, στήριξη της κοινωνικής οικονομίας. Τα θετικά αποτελέσματα αυτής της δράσης, αποτέλεσαν μπούσουλα και εργαλείο για τη λειτουργία των αδελφών συνεταιρισμών που ακολούθησαν. Η επίλυση φορολογικών και ασφαλιστικών ζητημάτων, η παραχώρηση ακινήτων – εξοπλισμού και ανθρωπίνου δυναμικού και η για πρώτη φορά εφαρμογή του ΠΔ 60/2007 για τις συμβάσεις ανατιθέμενες κατ’ αποκλειστικότητα σε Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς, είναι μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα.
  • Το 2003 ο ΚΟΙΣΠΕ συμμετείχε ως ιδρυτικό μέλος και μέλος του ΔΣ στην ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΛΕΡΟΥ που δημιουργήθηκε για την υλοποίηση του προγράμματος ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΝΕΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΟΙΚ/ΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ Ν. ΛΕΡΟΥ (ΜΕΤΡΟ 4.9) ΠΕΠ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ – ΕΚΤ 2000-2006.
  • Το 2004 σταθμό στην πορεία ανάπτυξης του ΚΟΙΣΠΕ αποτέλεσε η ίδρυση και η λειτουργία του Εργαστήριου επεξεργασίας – τυποποίησης μελιού. Η ενέργεια αυτή χρηματοδοτήθηκε από την κοινοτική πρωτοβουλία «LEADER +» του Υπ. Γεωργίας. Το έργο επελέγη από το Υπουργείο Οικονομικών στις ΒΕΛΤΙΣΤΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ του Γ ΚΠΣ, ενώ συμπεριλήφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις «ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ» για το πρόγραμμα LEADER + και παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες το 2007.
  • Το 2005 για το σύνολο των δραστηριοτήτων του ο Συνεταιρισμός επελέγη από το Υπουργείο Απασχόλησης ως παράδειγμα καλής πρακτικής κοινωνικής ενσωμάτωσης ευάλωτων ατόμων και ως μοντέλο εφαρμογής για τις υπό ένταξη χώρες της Ε.Ε.
  • Το 2010 με συνδιοργανωτές τον ΚΟΙΣΠΕ και την ΠΕΨΑΕΕ πραγματοποιήθηκε στη Λέρο η 1η Πανελλαδική συνάντηση των ΚΟΙΣΠΕ στο πλαίσιο της πράξης με τίτλο «Ενέργειες και Δράσεις δημοσιότητας για τη σύσταση του 2βάθμιου οργάνου των ΚΟΙΣΠΕ».
  • Το 2012, ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός πιστός στην αρχή ότι λειτουργεί υποστηρικτικά στην τοπική οικονομία και όχι ανταγωνιστικά, στην προσπάθεια ανάδειξης της ιστορικότητας και της φυσικής ομορφιάς του νησιού, προχώρησε στην ίδρυση γραφείου εναλλακτικού τουρισμού. Η επιλογή της ίδρυσης του γραφείου εναλλακτικού τουρισμού με την επωνυμία LEROS ACTIVE – TRAVEL AND DISCOVER, είναι στην κατεύθυνση της ανάπτυξης του τουριστικού τομέα που, κατά γενική ομολογία, αποτελεί μονόδρομο για τη Λέρο. Βασικότερος όμως λόγος της δημιουργίας του αποτέλεσε το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει τα χαρακτηριστικά και οι δυνατότητες των ανθρώπων που απευθύνονται στον ΚΟΙΣΠΕ για εργασία.
  • Επίσης το 2012 ο ΚοιΣΠΕ εγγράφεται ως Κοινωνική Επιχείρηση Ένταξης στο Μητρώο Φορέων Κοινωνικής Οικονομίας (ΚΑΛΟ – Α.Γε.Μ.Κ.Ο: 000023602110)
  • Το 2014 στα πλαίσια του 2ου Συνεδρίου για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα «Επιχειρώντας αλλιώς», που τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ΚοιΣΠΕ ΤοΨΥ Δωδεκανήσου επιλέχθηκε ως η κοινωνική επιχείρηση που ξεχώρισε για τη δράση και το όραμα της στον τομέα των υπηρεσιών υγείας για τη χρονιά 2014, και του απονεμήθηκε το βραβείο «Health & Social Care Social Enterprise 2014».
  • Το 2014 επίσης, σε συνεργασία με φορείς όπως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, οι Δήμοι Ρόδου και Σύρου κ.α, ο ΚΟΙΣΠΕ συμμετέχει στην Αναπτυξιακή Σύμπραξη με την επωνυμία «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ» για την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Υπουργείου Εργασίας για την Κοινωνική Ένταξη και τη Κοινωνική Οικονομία.
  • Τον Ιούνιο του 2015 ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός αποτέλεσε η διοργάνωση εκδηλώσεων αποτίμησης για τη Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στη Λέρο υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας. Η εν λόγω συνάντηση προκάλεσε το ενδιαφέρον όλων όσων ενεπλάκησαν στη Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
  • Το 2016 στα πλαίσια επιχορήγησης του Υπουργείου Υγείας που αφορούσε όλους τους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς ως Μονάδες Ψυχικής Υγείας ο ΚοιΣΠΕ προέβη σε αναβάθμιση των δραστηριοτήτων του με απώτερο σκοπό τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των συνθηκών απασχόλησης και εργασίας των εργαζομένων του, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κλπ.
  • Το 2018 αξιοποιώντας πόρους του δεύτερου κύκλου επιχορήγησης από το Υπουργείο Υγείας ο ΚοιΣΠΕ ξεκίνησε την ανάπτυξη νέας πολυδύναμης μονάδας απασχόλησης με την επωνυμία Caserma των Βοτάνων βασισμένη στα πρότυπα των θεραπευτικών αγροκτημάτων και με απώτερο σκοπό τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα.
  • Το 2020 οι εργασίες στην Caserma των Βοτάνων έχουν περατωθεί. Ωστόσο οι πόρτες για το κοινό θα ανοίξουν για πολύ λίγο αφού οι δυσάρεστες εξελίξεις με την πανδημία (Μάρτιος 2020) δεν επέτρεψαν τη λειτουργία της δραστηριότητας. Παρόλα αυτά από τον Ιούλιο του ίδιου έτους μέχρι και τον Νοέμβριο, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, υπήρξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από κοινό για το επισκέψιμο αγρόκτημα αφήνοντας πολύ θετικές προοπτικές για το μέλλον.
  • Επίσης το 2020 στο πλαίσιο του ΥΠΟΜΕΤΡΟΥ 16.1 του ΠΑΑ εγκρίθηκε από την ΕΥΔ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου το σχέδιο δράσης που είχε υποβληθεί από το 2018 σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, το Κτηνιατρικό Κέντρο Λέρου και την εταιρεία ΣΥΠΑ που αφορά τα Βιοενεργά Φυτά της Λέρου και την αξιοποίηση τους.

ΚΟΙΣΠΕ
Τομέας Ψυχικής Υγείας Δωδεκανήσου.
Ο πρώτος Κοινωνικός Συνεταιρισμός στην Ελλάδα!


Η ιστορία του Κ.Θ.Λ.Σημαντικές στιγμές